top of page

Notting Hill

WR-AP LFA Notting Hill Competition Entry Model

Alongside our collaborators GB Urban Studio and Francesca Perry our shortlisted competition entry for the London Festival of Architecture's public realm competition for the Royal Borough of Kensington and Chelsea proposes a series of ‘green pockets’ across Notting Hill Gate that would become places of relaxation, leisure, culture, play, and greenery – and which celebrate sustainability and local creativity. 

WR-AP LFA Notting Hill Competition Entry Render

One big idea for the competition was to replace the old metal railings in the middle of the busy main road running eastwards from the Tube station with planters of bamboo, to add greenery into this traffic-heavy area and help improve air quality. This would continue the 1990s transformation in Notting Hill Gate, where trees replaced railings.

Our collaboration believe in reducing waste, so wanted to repurpose these removed metal railings to become new forms of street furniture, combining them with wooden additions to form public seating, high desks, planters, cycle parking, play equipment and even exhibition stands to showcase local culture. Situated in the ‘green pockets’, these transformed railings would be joined by night-time lighting, community murals, more plants, and sustainable public seating made from recycled timber and rubble.

WR-AP LFA Notting Hill Competition Entry Isometric of Benches

Repurposing the metal railings reinforces the commitment to keep the carbon footprint of our proposal to the minimum. With this approach we take advantage of the embodied energy that was originally used for its fabrication to build ‘new’ street furniture for Nothing Hill Gate. In order to complement well with the recycled railings, we carefully considered the following materials based on their environmental credentials: Responsible sourced timber for light-weight and tactile elements and 

K-briq (bricks made from 90% recycled building materials) when robust and heavy duty performance is required.

Total Cost: £100k

Gross  Floor Area: 2000 sqm

Client: LFA -Royal Borough of Kensington and Chelsea

Collaborators: GB Urban Studio & Francesca Perry

Visualisations: GB Urban Studio

wr-ap_NottingHill_icon.jpg
bottom of page